Pristup portalu

Pretraga

Ko je Online

Ko je na web-stranici: 98 gostiju i nema prijavljenih članova

Vremenska prognoza

 
 

Socijalni mediji

Share This

Follow Us

ŠTA ĆE SE DESITI AKO ISKOPAMO TUNEL KROZ MJESEC?

ŠTA ĆE SE DESITI AKO ISKOPAMO TUNEL KROZ MJESEC?

 12.01.2024

Koliko bi nam trebalo iskopavanje tunela?

Šta bismo naši unutra?

Kako bi gravitacija uticala na naše iskopavanje?

 

Mjesečeva površina se sastoji od davno umrlih vulkana i udarnih kratera od asteroida. Za razliku od Zemljinih slojeva, ne zna se puno šta se nalazi unutar Mjeseca. Ali je poznato da bi morali kopati oko 3.000 km i sa današnjom tehnologijom iskopavanje bi trajalo preko 1.300 godina.

 

 

Slika. Metod kopanja tunela na Mjesecu

 

Da bismo započeli putovanje kroz Mjesec, prvo bismo trebali odabrati najbolje (najdublje) područje, a to je Južni pol- Aitken. Ovo je bazen dubok oko 8 km. Prvi sloj kopanja, koji bi bio problem, je Mjesečev regolit poznat kao spoljna kora Mjeseca, koja je opasna. Regolit je milijarde godina smrvljeni asteroid i prašina. Oštar je kao žilet, lagane dimenzije i lako može ući u zaštitno odjelo i u ljudski organizam i tako izazvati rak pluća. Nakon 15 metara kopanja regolita, dolazi se do sloja lunarne kore koja se satoji od stijena. Kamenje u kori sadrži mnogo titanijuma, aluminijuma, gvožđa, kalcijuma i magnezijuma. Takav sloj je dubok oko 100 km.

 

Nakon sloja lunarne kore, dolazi sloj litosfere. Taj sloj je nekad bio užarena magma koja je opskrbljivala Mjesečeve vulkane. Sada je ohlađena i čvrsta. Taj sloj je dubok 1.000 km.

Poslije litosfere dolazi sloj astenosfere. Sloj atenosfere se sastoji od rastopljene lave. U tom trenutku kopanje tunela bi bilo gotovo jer bi se suočili sa temperaturama od 1.500 ℃.

 

I ako bi prošli kroz tu temepraturu, naišli bi na tečno gvožde koji čini spoljni sloj Mjesečevog jezgra. Njegov poluprečnik je oko 330 km.

 

 

Slika. Mjesečevo kamenje

 

Dok se kopa rupa kroz te slojeve hiljade kilometara, može se primjetiti da se gravitacija mijenja. Kada stignemo do centra Mjeseca gravitacija će dostići nulu, tj. nastaje beztežinsko stanje u unutrašnjem jezgru Mjeseca, napravljenom od gvožđa.

 

Kada bi se vratili kroz vanjsko jezgro, astenosferu, litosferu, unutrašnju koru, bušenje ne bi trajalo toliko dugo kao prvi put. Unutrašnja kora je oko 40 km tanja od druge strane Mjeseca koja je okrenuta prema Zemji.

 

Suljanović Jasmin