Pristup portalu

Pretraga

Ko je Online

Ko je na web-stranici: 121 gostiju i nema prijavljenih članova

Vremenska prognoza

 
 

Socijalni mediji

Share This

Follow Us

ŠTA BI SE DESILO DA JE JUPITER POSTAO ZVIJEZDA?

Šta ako Jupiter dobije malo više mase tokom svog formiranja a zatim se zapali da postane zvijezda?

Koliko drugačije bi izgledao naš Sunčev sistem?

Da li bi Jupiter ometao kretanje drugih planeta po orbiti?

 

Jupiter ima više od dvostruko veću masu od svih planeta Sunčevog sistema zajedno. Nema čvrsto tlo i sastoji se od istih elemenata kao i Sunce. Ipak nije zvijezda, zato što Jupiter nema dovoljno veliku masu da bi se pokrenula termonuklearna fuzija (neophodan uslov za prijem u zvjezdani klub). Kada bismo mogli pronaći još 79 Jupitera, uništiti i sve spojiti u jedno od onoga što nam je poznato, mogli bismo izgraditi drugu zvijezdu u Sunčevom sistemu.

 

Kako bi to izgledalo da je Jupiter zvijezda?

 

 

Od 80 Jupitera, plinskog giganta, bi se mogla napraviti zvijezda. Ali ta zvijezda ne bi bila ništa poput Sunca. Jupiter bi bio dovoljno masivan da postane crveni patuljak (mala, hladna zvijezda u kojoj sagorijeva vodonik). Kao i svaki crveni patuljak vani, ne bi bio previše svjetao. Jupiter bi najviše imao oko 0,3% sjaja Sunca kojega bi ga moglo obasjati. Jer je Jupiter četiri puta dalje od Zemlje i od Sunca, a planeta Zemlja ne bi dobila puno toplote od Jupitera.

Ako se Jupiter pretvori u crvenog patuljka ne bi ništa promijenilo život na Zemlji. Sa planete Zemlje bise mogla vidjeti zvijezda Jupiter, izgledala bi crveno i malo svjetlije od Mjeseca u svojoj punoj fazi.

 

Slika. Kako bi izgledala zvijezda Jupiter posmatrano sa Zemlje

 

Da li bi zvijezda Jupiter imala utjecaj na gravitaciju Sunčevog sistema?

 

Bivši plinski gigant (Jupiter) malo bi pomaknuo orbite ostalih planeta. Ali nedovoljno da bi se planete međusobno sudarile, ili ih lansirati iz njihovih orbita u svemir. Jedina prijetnja sa kojom bi se suočila Zemlja su svemirske stijene iz pojasa astereoida koji bi Jupiter mogao poslati prema Zemlji. Morali bi naučiti otkrivati i uništavati prije nego što bi stigli na Zemlju. Osim toga, za Sunčev sistem neće promijeniti puno toga. Stvari bi bile puno interesantnije kada bi Jupiter imao iste karakteristike kao Sunce.

Ako bi gasni gigant (Jupiter) postao hiljadu puta masivniji, Sunčev sistem bi imao veliki gravitacioni nered. Astereoidi bi padali na planete, i planete bi promijenile svoj orbitalni kurs.

Teško je predvidjeti šta bi se dogodilo sa planetom Zemljom u ovom gravitacionom neredu. Može se desiti da se Zemlja približi zvijezdi Jupiteru i oprži se ili da se udalji od Jupitera i počne lebdjeti u svemiru.

Za sada, u ovom periodu, Jupiter je planeta. Možda jednog dana pogledamo izbliza Jupiter kada se pošalje svemirska letjelica sa posadom koja bi israživala unutrašnjost plinskog giganta.

 

Izvor: NASA's Goddard Space Flight Center-video

 

Obradio: Profesor Jasmin Suljanović