Pristup portalu

Pretraga

Ko je Online

Ko je na web-stranici: 143 gostiju i nema prijavljenih članova

Vremenska prognoza

 
 

Socijalni mediji

Share This

Follow Us

Asteroidi Komete Meteori razlika i upoznavanje

U jasnoj mračnoj večeri, ako pogledate u zvijezde i budete strpljivi, možda ćete imati sreće da vidite kratki trag  preko neba - "zvijezde padalice". Ovi objekti su uzrok česte konfuzije među slučajnim posmatračima. I često se pitaju da li su to kometi poput poznatog koji je otkrio Halley? Da li su meteori, kao u filmova o katastrofama? Ili su oni asteroidi, još misterioznija tijela? U stvari, iako sva tri imaju slično porijeklo, oni su vrlo različiti objekti. Kometi, asteroidi i meteoriti su svi primjeri "kosmičkog oštećenja". Oni su ostaci materijala iz  vremena kada se stvarao Sunčev sistem. I većina tog svemirskog otpada nalazi se u Ortovom oblaku.


Identifikovanje Svemirskog otpada na noćnom nebu je u zadnje vrijeme zahvaljujući raznim astronomskim softverima razvijenim u  posljednji niz godina veoma lagan postupak.
Prije nego što detaljnije počnemo gledati ili istraživati ove objekte, bilo bi korisno da vam uktatko opišem pojavu kometa, asteroida i meteorita na noćnom nebu, tako da se vizuelna razlika jasno razumije i posmatrač dobije jasnu sliku o tome šta trenutno vidi na nebu!

Komete se pojavljuju na našem nebu s vremena na vrijeme. Oni značajno variraju u svom sjaj ili magnitudi. Zapravo, u jednom trenutku gotovo sigurno postoji nekoliko kometa vidljivih astronomima sa velikim teleskopima, ali rijetko su komete vidljive golim okom. Ukratko, kometa može se pojaviti kao nešto malo više od slabe zvijezde na nebu, teško je identifikovati ako niste upoznati s konstelacijom ili, u najspektakularnijim slučajevima, kometa može biti jasno vidljiva, sa jakom glavom ili komom i dugačkim repom. U svim slučajevima, kometa se kreće veoma sporo, i nekoliko sati mora proći prije nego što se može vidjeti bilo kakav značajan pokret koji pravi razdaljinu od drugih zvijezda.

Ako, sa druge strane, pogledate u noćno nebo i vidite kratku užarenu svijetlost sa kratkim tragom, onda ste bili svjedoci meteora. Još jednom ovi objekti variraju u sjaju, od onih koji su previše slabi da bi se vidjeli s golim okom, do svjetlih vatrenih lopti koje se javljaju vrlo povremeno, i mogu biti tako svijetle da bacaju sijenke. U određenim vremenskim periodima može se vidjeti mnogo meteora nego što je to normalno, a ovi događaji se nazivaju meteorski potoci a neki od njih su Perzeidi, Orionidi itd.

 Asteroidi su jako teški za promatranje nego bilo koji od prva dva objekta o kojima sam pisao iznad, a posebno ih je teško identificirati, osim ako imate dobar dvogled ili teleskop, naravno veoma tamno nebo i tačno znate gdje da gledate. Najjednostavniji način otkrivanja asteroida obično se koristi fotografijom, identifikujući bilo koje zvijezde na frameu koje se "kreću".

 
Sada kada sam malo objasnio šta ćete vidjeti na noćnom nebu kada tražite kometu, asteroid ili meteor, napisat ću par dobrih aplikacija za pametne telefone pa i sami možete krenuti u istraživanje Svemira!! ;)

SkyView Free (Android, iOS: Free)

Night Sky (iOS: Free)

SkySafari (iOS: Free)

Sky Map (Android: Free)

Star Walk 2 (Android, iOS: Free)

SkEye (Android: Free)

NASA (Android, iOS: Free)

Emir