Parcijalno pomračenje Sunca u januaru, prvi Mladi mjesec u godini i prva meteorska kiša

Tokom prvog mlađeg mjeseca 2019. godine, mračno nebo bez mjesečine će zadovoljiti posmatrače meteora koji se nadaju da će ugledati meteorsku kišu Quadrantid. Iako Mjesec neće biti vidljiv noću, posmatrači neba u sjeveroistočnoj Aziji moći će ga vidjeti tokom dana dok klizi ispred Sunca u djelomičnom pomračenju Sunca.

Mjesec će dostići svoju novu fazu 5. januara u 8:28 sati. EST (0128 UTC 6. januara). U to vrijeme, nikakva sunčeva svjetlost neće se reflektovati od strane Mjeseca koji gleda na Zemlju, što je čini nevidljivom. Mladi mjesec se može vidjeti samo tokom sunčevih pomračenja, koje nastaju kada mjesec prođe ispred sunca. (Jedan izuzetak od ovoga je fenomen koji se naziva "zemaljsko svjetlo", koji može baciti slabu svjetlost na površinu Mjeseca.)

 

Samo nekoliko sati nakon što Mjesec postane novi, satelit naše planete će doseći apogeju, tačku u njenoj orbiti najudaljenijoj od Zemlje, u 23:29 sati. EST na 8 januara (0429 UTC 9. januar). [10 iznenađujućih lunarnih činjenica]

 

 

Novi mjesec se dešava kada se mjesec nalazi između Zemlje i Sunca, kada dva tijela dijele istu nebesku dužinu - projekciju Zemljinih dužinskih linija na nebesku sferu. Ovo poravnanje se naziva i konjunkcijom, a isti termin se odnosi na bilo koja dva nebeska tijela koja dijele nebesku dužinu. (Drugi termin za nebesku dužinu je pravo uzdizanje, koje se mjeri u satima i minutima, a ne u stepenima).

 

Obično je nemoguće vidjeti novi mjesec jer je mjesec osvijetljen reflektiranim sunčevim svjetlom, a za vrijeme novog mjeseca osvijetljena strana je okrenuta od nas na Zemlji. Ovaj mladi mjesec će biti malo drugačiji, jer mjesec prolazi dovoljno blizu Suncu da ga djelomično pokrije, uzrokujući djelomičnu pomračenje Sunca.

 

 

Djelomično pomračenje će se vidjeti iz severoistočne Azije i Aleutskih ostrva. U djelomičnom pomračenju, mjesec (kao što ime kaže) pokriva samo dio sunčevog diska, što znači da nećete vidjeti koronu ili zamračenje neba kao tokom potpunog pomračenja Sunca. Dakle, gledanje će i dalje zahtijevati odgovarajuću zaštitu očiju, i nikada ne treba gledati kroz objektiv fotoaparata ili teleskop na suncu bez odgovarajućih filtera. (Daleko sigurnije je koristiti "pinhole" projektor za projiciranje slike sunca na ekran).

 

U vrijeme najvećeg pomračenja, Mjesec će pokriti oko 64% površine Sunca, za pomračenje od 0,71. (Eclipse magnituda je postotak promjera sunca koji je pokriven; ukupna površina koju pokriva mjesec će se razlikovati jer se mjesec i sunce preklapaju krugovi).

 

Međutim, mjesto za vidjeti najveće pomračenje je donekle udaljeno - to je točka u sjeveroistočnom dijelu Sibira. Grad najbliži točki najvećeg pomračenja je Srednekolymsk, Rusija, sa populacijom od oko 3.000 stanovnika. Za lovce na pomračenje, dolazak tamo može biti izazovan, jer postoje ograničeni letovi i nekoliko puteva.

 

Više naseljenih gradova kao što su Jakutsk, Magadan ili Anadir nude nešto lakše opcije. U Yakutsku, pomračenje će početi 6. januara u 8:56 po lokalnom vremenu (0056 GMT), prema timeanddate.com. Sunce će i dalje biti nekoliko stepeni ispod horizonta u to vrijeme, ali do 9:40 sati će se dići i disk će biti djelomično pokriven mjesecom. Maksimalno pomračenje se događa u 10:14 po lokalnom vremenu u Yakutsku (0214 GMT), kada će 56,3% sunca biti pokriveno mjesecom, a pomračenje će završiti u 11:36 po lokalnom vremenu.

 

Za one koji ne mogu da stignu u Rusiju, drugi veliki gradovi u kojima će biti vidljivo pomračenje su Peking, gdje pomračenje počinje 6. januara u 7:34 po lokalnom vremenu (2334 GMT 5. januara), oko 2 minuta pre sunrise. Maksimalna pomrčina se javlja sat kasnije u 8:34 po lokalnom vremenu. Maksimalna pomračenja će imati veličinu od 0.32, što znači da je oko 20% sunčevog diska zamagljeno.

 

U Tokiju, sunce će biti veće na nebu na početku pomračenja, koje će početi u 8:43 po lokalnom vremenu (2343 GMT), sa suncem oko 17 stepeni iznad horizonta. Maksimalna pomračenja će imati veličinu od 0,42 (ili 29,93% pokrivenosti) i javlja se u 10:05 sati po lokalnom vremenu.

 

U Sjedinjenim Državama, pomračenje će biti vidljivo samo u zapadnim dijelovima Aljaske. Najveće pomračenje će se vidjeti sa Aljaskih ostrva na Aljasci popodne 5. januara. U gradu Adak, pomračenje počinje u 15:01. Havajsko-aleutsko standardno vrijeme (0625 GMT). Maksimalno pomračenje će se dogoditi u 16:25, magnitude oko 0,55, pokrivajući oko 44% sunca. Pomračenje završava u 17:52.

 

Posmatrači dalje na istoku, u Unalaski, vidjeće pomračenje u 16:16. lokalno vrijeme, a maksimalna pomrčina bit će u 17:33 sati. sa magnitudom od 0.51, tako da će mjesec blokirati oko 40% sunčevog diska. Zalazak sunca u Unalaski 5. januara je u 18 sati, tako da sam kraj pomračenja neće biti vidljiv.

 

Meteori i zimska sazvježđa

Iznad pomračenja, dani prije i poslije novog mjeseca će ponuditi tamno nebo za meteorsku kišu Quadrantid. Kvadrantide proizvodi prašina iz asteroida nazvana 2003 EH1, a vrhunac je noć 3-4. Mjesec će biti oštrica na nebu od zore, koja se diže oko 6 sati ujutro, 4. januara, prema američkoj mornaričkoj opservatoriji. To znači da u srednjim sjevernim geografskim širinama, gdje je zračenje meteorske kiše visoko na nebu, gledanje sa lokacije tamnog neba treba ponuditi dobro gledanje meteora. Takođe neće biti mnogo smetnji čak ni od tankog polumjeseca, jer se uzdiže neposredno prije izlaska sunca i tako je odsutan veći dio noći.

Zračenje meteorske kiše (točka na nebu od koje potiču) je u sazviježđu Boötes, blizu "drške" Velikog Medvjeda. Gledajući na sjever, odmah posle ponoći 4. januara, meteori će izgledati kao da dolaze iz tačke lijevo i dole od ručke, a lijevo od svijetle zvijezde Arkturusa. Prema NASA-i, kvadrantidi mogu proizvesti do 80 meteora na sat, ali za razliku od drugih meteorskih plodova, "vrh" je relativno kratak, mjereno u satima, a ne u danima.

 

  1. januara u 23:29 sati. EST (0429 UTC Jan. 9), kada je mjesec star samo dva dana, on će doseći apogeju, koji je najudaljenija točka od Zemlje u svojoj orbiti, prema NASA-inom SkyCal mjestu. Mjesečeva orbita nije savršeno kružna; to je blago spljošten krug koji se zove elipsa. U apogeji Mesec će biti 251.765 milja (405.177 kilometara) od Zemlje, prema kalkulacijama nebesa. Prosečna udaljenost između Mjeseca i Zemlje je oko 385.400 km. Tanak polumjesec će stoga izgledati nešto manji nego obično, iako je razlika - oko 10% - teško otkriti golim okom.

 

Za posmatrače u severnoj hemisferi, januar je odličan trenutak da se uoče zimska sazviježđa kao što su Orion, Bik, Blizanci i Major Canis. Ova karta neba pokazuje njihove relativne položaje na noćnom nebu.

Za posmatrače u sjevernoj hemisferi, januar je odličan trenutak da se uoče zimska sazviježđa kao što su Orion, Bik, Blizanci i Major Canis. Ova karta neba pokazuje njihove relativne položaje na noćnom nebu.

Za stargazare, januar nudi dobar pogled na svijetle zimske konstelacije. Nove mjesečeve noći su dobar trenutak za traženje Oriona, Lovca; Bik, Bik; Blizanci, blizanci; i Canis Major, koji svi sadrže sjajne zvijezde i nalaze se u istom dijelu neba; za posmatrače u srednjim sjevernim širinama, oko 19:30 sati. sva četiri su vidljiva, a Sirius (najsjajnija zvijezda na nebu) najbliži je horizontu na istoku-jugoistoku.

 

Odatle gledajući (pomerajući pogled prema zapadu), vidi se Orionov karakteristični pojas, koji se sastoji od zvezda Alnilam, Alnitak i Mintaka. Rigel, još jedna sjajna plavičasta zvezda, nalazi se ispod i desno od pojasa, dok Betelgeze, crveni div, označava Orionovo lijevo rame (gledajući gore i desno od pojasa, gotovo ravnu liniju sjeverno od Rigela). Orion se suočava sa konstelacijom Bika, Bik. Aldebaran, najsjajnija zvezda u Biku, označava zvezdani grozd koji se zove Hijade. Aldebaran nije dio klastera - to je samo slučajno u liniji vida - ali je koristan marker. Okrećući se na istok, vide se dvije zvijezde Blizanaca, ili blizanci, Castor i Pollux. Ako ima manje gradskih svjetala, tamni dio neba istočno od Blizanaca označava Rak, koji je relativno slaba konstelacija. Sva četiri zviježđa vidljiva su gotovo cijelu noć.

 

Na južnoj hemisferi, to je ljeto, tako da sunce ne zalazi do oko 8 sati. na mnogim lokacijama. U Buenos Airesu, na primjer, zalazak sunca 3. januara se događa oko 20:10 sati. lokalno vrijeme. Do 21:30 sati. kada je potpuno mračno, konstelacija Južnog krsta će se dići na istoku. Na nebu se mogu vidjeti tri konstelacije koje čine Argo, brod: Puppis (paluba), Vela (jedro) i Carina (kobilica). Canopus je najsjajnija zvijezda u Carini, poznata po tome što je jedna od najsvijetlijih zvijezda u solarnom okruženju; na 310 svjetlosnih godina aw